Kinderen routines aanleren | leestijd 10 minuten

Gepubliceerd op 28 april 2023 om 22:22

Deze blog heb ik geschreven na aanleiding van het thema wat ik plaats op Social media over speelgoed en van mijn nieuwsbrief begin van het jaar over doelen stellen.

Aanleiding

Kinderen opvoeden is een hele uitdaging, daar zullen we het allemaal wel over eens zijn…. Het is belangrijk om kinderen te leren om zelfstandig te worden. Dat ze later niet in een rommeltje leven, burn-out raken of leven in een onhygiënische leefomgeving, omdat ze niet weten hoe ze het moeten doen; doordat hun moeder alles voor hen deed. Tegenwoordig zien we een verschuiving dat ouders willen dat hun kinderen liever hun tijd besteden aan hun studie, werk en sociale contacten dan dat hun kinderen leren hoe ze een huishouden moeten draaien. Niets mis mee, maar vergeet het laatste ook zeker niet! 

Kinderen routines aanleren; zoals handen wassen, bed opmaken, vuile was opruimen
Verandering van tijd en cultuur.  Dat vrouwen werken neemt  in deze tijd alleen maar toe. De prestatie drang is hoog in de maatschappij en we willen overal goed in zijn.  Het gevolg is vaak burn-out of geen gezonde balans in je leven meer hebben.

Gevolg verandering tijd & cultuur

Ambitieuze vrouwen, die werken en daarnaast een gezin krijgen, weten niet (meer) hoe ze het allemaal voor elkaar moeten krijgen. Van huis uit werd alles voor ze gedaan en het is ze niet geleerd. Nee, het was belangrijk dat je een goed betaalde baan kreeg; zodat je jezelf goed kon onderhouden in deze steeds duurder wordende tijd. Tijden veranderen en dat steeds meer vrouwen werken neemt alleen maar meer toe. Vroeger kregen ze als tiener al mee hoe ze moesten wassen en schoonmaken en moesten ze gewoon meehelpen. Nu wordt dit steeds minder, terwijl de hectiek alleen maar groeit. De prestatiedrang is hoog in de maatschappij en we willen overal goed in zijn.

Mijn missie

Mijn missie is om deze vrouwen te helpen om weer balans te vinden in hun leven. Dat ze weer grip hebben op hun leven en niet achter de feiten aan lopen te hollen.  Maar omdat voor te zijn, vind ik het ook belangrijk om jonge vrouwen te onderwijzen hierin. En niet te vergeten: de generatie die volgt, de kinderen. Daarom wil ik in deze blog wat delen over kinderen routines aanleren.

 

Kinderen routines aanleren

Dit gaat in kleine stapjes; begin er dus op tijd mee. Je moet niet te veel en alles tegelijk willen. Per leeftijd voeg je een paar kleine stapjes toe en daar heb je weer een heel jaar voor om ze hierin te begeleiden en het ze te leren. Het gaat met vallen én opstaan. Kijk maar eens naar jezelf; als jij je eigen wat wilt aanleren. Dat gaat ook niet in één keer goed. Je brein heeft min. 8 weken nodig om te zorgen dat het automatisch wordt gedaan.

Moeders hebben ook tijd nodig voor hun kinderen.  Ze hebben een belangrijke roeping om hun kinderen te onderwijzen en te laten opgroeien tot zelfstandigheid.
Een gedeelte van het zakgeld inleveren naar goed doel bij elk streepje
De arme kinderen krijgen meer als ze hun routines niet hebben gedaan. Foto arme kinderen

Streepjes doelenkaart

Ik kwam op een keer een leuk systeem tegen en daar ben ik mee aan de slag gegaan. Ik begon met oudste kinderen (tweeling van nu 9 jaar; jongen en meisje) toen ze in groep 3 zaten. Dat was de tijd dat we ook begonnen met zakgeld geven. Ik noemde het systeem: de streepjes doelenkaart.
Als ze bijvoorbeeld hun vuile ondergoed niet in de was hadden gedaan, kregen ze een streepje. Per streepje koste het hun 10cent van hun zakgeld aan het einde van het jaar. We telden de streepjes op met oudejaarsdag en dan mochten ze zelf een goed doel uit kiezen waar dat bedrag heen. Ze werden er door gemotiveerd natuurlijk om zo min mogelijk streepjes te krijgen. Papa en mama deden uiteraard ook mee en stonden ook op de lijst.
Dat heb ik 2 jaar gedaan. Voor mijn zoon werkt dit uitstekend, hij doet alles geautomatiseerd. Het aardige is dat hij dan uit zichzelf zei, (aan het einde van het jaar, als hij zag dat zijn zus meer moest geven); “ik wil hetzelfde bedrag wel geven aan de arme kindjes”, hoger dus dan wat hij aan streepjes had. Zo was hij, hij heeft een goed hart.

Opmerking

Het kan zijn dat je kind het volgende zou zeggen: “maakt niet uit dat ik zoveel streepjes heb, dan hebben de arme kindjes meer”😊. Wat bij ons maar één keer is voorgekomen, negeer deze opmerking en blijf het toch volhouden. Aan het einde van het jaar zien de meesten dat wel anders in, het zit in de natuur dat mensen van zichzelf egoïstisch zijn.

Ik kan inkomen met dat je denkt, dat je met dit schema je kinderen juist leert om zoveel mogelijk geld voor zich zelf te willen houden. Maar dat is niet de insteek van dit schema, kinderen willen verdienen en hiermee motiveer je ze. Ze zijn vooral bezig met hoeveel streepjes ze krijgen. Elk streepje kan als een strafpunt aanvoelen en doordat het naar het goede doel gaat verzacht het enigszins voor hun. Voor je het weet doen ze veel dingen automatisch. Beslis na één jaar pas of dit voor jullie kinderen werkt.
Een ander bijkomend voordeel is, is dat ze leren te geven ook van hun eigen geld.

Mijn dochter had er meer moeite mee om zo min mogelijk streepjes te krijgen, ze is ook de sloddervos hier in huize Stolk, oftewel het creatieve brein. Wist je dat creatieve personen vaak de ‘rommelkonten’ in huis zijn?? Ze hebben dit vaak ook nodig om tot mooie creaties te komen.
Maar om weer op de routines terug te komen: ik kwam er bij haar achter dat een  andere methode nog beterde werkt voor haar.
Hoe ik tot die ontdekking kwam? Dat kwam hier door:

Toen ik mij ergerde aan alle sokken die binnenstebuiten in de was werd gedaan en ik hier telkens veel tijd aan kwijt was. Na menigmaal het zeggen dat ze het goed in de was moesten doen, heb ik een oplossing gevonden….
Ik zei: “elke paar sokken die jullie goed in de was doen, gaat er een streepje af van de kaart”. Nou je gelooft het of niet, maar op de één na andere dag was het hele probleem over, zelfs bij haar! Alle sokken gaan nu goed in de was en dat in één dag! Het nadeel was, was dat de streepjes wel heel hard naar beneden ging op de kaart. En er moest nog wel wat overblijven voor de goede doelen.. 😅
Gelukkig was dit bijna aan het eind van het jaar.

Creatieve breinen zijn vaak de 'rommelkonten' in huis. Foto: verfkwasten
Routine; sokken goed leren uitdoen (niet binnenstebuiten), scheelt je een hoop tijd als moeder. Foto: sokken aan de waslijn.
Beloning: samen ijsje eten bij zoveel behaalde stickers. Foto: Kleurrijke softijsjes

Beloningsysteem

Dit voorval zette mij aan het denken, dit werkte wel wel voor mijn dochter. Bij haar werkt een beloningsysteem beter dan het streepjessysteem! In het kader van positief opvoeden is een beloningsysteem natuurlijk ook veel toepasselijker. Dat werkt voor mijzelf ook beter.

We gaan dus nu turven als er een dag alles goed is gegaan. En bij 10 groene vinkjes gaan we bijvoorbeeld samen ijsje eten en bij 20 groene vinkjes weer wat anders. Ze mogen zelf meedenken over de beloningen. We werken nu met beide systemen. Hele dag goed is dus een groene vink en als ze wat niet gedaan hebben is het een streepje bij dat onderdeel. Mijn dochter heeft tot in de eerste maand van het jaar elke dag een groene vink gehad! Na de 1e beloning merkte ik een terugval bij allebei de kinderen. Maar dat geeft niet, het hoeft ook niet perfect en ze vergeten heus nog wel eens iets. Maar dat doen wij toch ook?
Soms is het even goed om het op zijn beloop te laten en even los te laten om je daarna weer te herpakken. Als er teveel wordt vergeten, dan pakken we het er weer bij en gaan we weer met de routines aan de slag. Je zult zien; heel veel gaat automatisch. Ik heb het bewijs gezien bij mijn eigen kinderen:

Bewijs eigen kinderen
Wat doen ze nu 100% automatisch?
(m.u.v. een ene keer dat ze het vergeten bij haast of omstandigheden)

- bed opmaken (allebei)
- pyjama onder kussen (allebei)
- vuile was mee (zoon wel, dochter soms nog moeite)
- sokken goed uit doen (allebei)
- licht uit (allebei)
- haarspullen & tandenpoets spullen opruimen + schoon achterlaten (zoon wel, dochter soms nog moeite)
- na het eten; eigen bord, bestek en beker meenemen naar aanrecht (allebei)
- stoelen aanschuiven na gebruik (allebei)
- uit school: jas, schoenen op hun plek en tas leegruimen (allebei)
- na douche/bad; schoonspoelen, droogtrekken, bad/was spullen opruimen (allebei)

Conclusie: welke methode?

Conclusie is dat het beloningssysteem een positievere benadering heeft. Veel complimenten geven motiveert ze om het vol te houden en goed te doen. Je kunt om te beginnen per onderdeel gaan stickeren per dag, net als een zindelijkheid beloningskaart. Elke keer dat ze het goed hebben gedaan ontvangen ze een sticker. Bedenk een beloning bij een volle week aan stickers, bijvoorbeeld samen ijsje eten, extra schermtijd, extra snoepje, etc.

Ik heb eventueel een download van een beloningskaart voor geïnteresseerden. Doe mij dan een berichtje en ik stuur het naar je toe.

Ik schrijf het eerste systeem, de streepjes doelenkaart, zeker niet af nu ik met een beloningssysteem werk. De eerste twee jaren dat we hiermee werkten hebben we er toch veel mee bereikt en het voelde niet als een negatieve methode. In plaats van te mopperen, zette je gewoon een streepje en je maakt een opmerking. Het is erg afhankelijk hoe je ze zelf benaderd en hoe je het uitlegt, maar het is ook afhankelijk van je kinderen hoe ze erop reageren en wat ze nodig hebben.

Iedereen laat de wastafel schoon achter. Foto: wastafel wordt schoongemaakt.
Kinderen leren hun vuile was in de wasmand te doen. Foto: wasmand met was.
Sticker voor elk onderdeel wat goed is gegaan. Foto: smiley stickers
Voorbereiding van kinderen tot zeflstandigheid, laat ze klusjes doen wat bij hun leeftijd past. Foto: moeder met 5 kinderen van verschillende leeftijden op de bank.
Ga er ontspannen mee om! Het blijven kinderen. Geef het de tijd en laat het soms wat los. Foto: ontspannen moeder die koffie drinkt.

Voortgang leeftijd

Elk jaar werden er 2 of 3 nieuwe punten aan de routines toegevoegd. Nu ben ik bijna zover dat er niks meer toegevoegd wordt aan routines. Nu ze groter worden gaan er andere dingen spelen, zoals een goede planning voor sport, muziek of huiswerk. Dus prioriteiten stellen. En leren hoe ze huishoudelijke taken moeten uitvoeren. Ik heb, nu ze in groep 5 zitten, 1 huishoudelijke taak toegevoegd per dag (van ma t/m vr) en dan simpel gehouden zoals; container ophalen, afval wegbrengen, tafel dekken of afruimen. Voor hun leeftijd zouden ze veel meer kunnen, maar ze zijn ook nog kind en mogen dat ook nog zijn. Inspiratie kun je vinden op internet over welke klusjes passen bij de leeftijd van kinderen.

Je begrijpt al waar ik naar toe wil: dit is de voorbereiding tot zelfstandigheid om het ze te leren. Kijk naar hun leeftijd wat mogelijk is. Begin zo vroeg mogelijk. Mijn zoontje van 2,5 ruimt nu zelf zijn speelgoed grotendeels al op en heeft de routine dat hij weet wat waar hoort (plastic afval gaat direct in de prullenbak voor plastic bijvoorbeeld)

Karakter kinderen

Je ziet bij mij een verschil tussen zoon en dochter. Hou hier ook rekening mee bij je eigen kinderen. Elk kind is anders en heeft een ander karakter. Wat voor de één wel goed werkt, hoeft voor de ander niet zo te zijn. Kijk hier individueel naar en zoek net zolang iets tot je ziet dat het werkt. Geef niet te snel op en geef een methode zeker 3 maanden de tijd. Vergeet niet om je kind hier in het begin bij te begeleiden en te vertellen waarom hij/zij iets moet doen. Kinderen interesseert het vaak niet dat het een rommeltje is en hebben dan geen motivatie om het op te ruimen. Dus zorg ervoor dat ze het gaan begrijpen waarom iets gedaan moet worden. En: het blijven kinderen: ga er met een ontspannen manier mee om!

Belangrijk bijkomend voordeel

Een groot bijkomend voordeel is: dat zo iedereen meewerkt aan harmonie in huis. Het bespaart je veel tijd als moeder als je niet continue achter iedereen aan moet lopen of door ruimtes heen moet gaan om de zooi van een ander op te ruimen. Zo blijft het netjes met de juiste routines!!

 

Vragen?

Heb je vragen over routines of bepaalde systemen doe mij dan gerust een berichtje.

@erikastolkprofessionalorganizer

Bijkomend voordeel is dat iedereen meewerkt aan harmonie in huis. Het bespaart je als moeder veel tijd. Foto: hartje over verschillende stenen geplaatst.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.