"Hoe gaat het met jou?" "Druk hè…"
"Hoe is het met jou dan?" "Gaat wel, ook wel heel erg druk momenteel.."
Druk, druk, druk……
Hoe vaak horen wij dit als we vragen aan iemand hoe het gaat? Je zou het bijna niet meer gaan vragen, omdat je al weet wat het antwoord is! Met name als je die persoon kent en al weet wat die gaat zeggen.
Probeer eens het volgende te zeggen tegen iemand die het té vaak zegt dat hij/zij te druk is:
“Je zult dan keuzes moeten maken”.
2 à 3 maanden een piekmoment hebben? Prima, zo heb ik die zelf ook wel eens in het jaar. Maar let op! Op een gegeven moment moet de druk ook weer minderen! Zo niet, dan zul je dus keuzes moeten maken…
Is het dan zo zwart-wit te zeggen? Ja eigenlijk wel, er zijn overal wel oplossingen voor te vinden als we maar willen! Vaak vinden wij het ook wel prima om zo door te gaan. Of we zien wel oplossingen, maar dan is de stap te groot om dat te veranderen. We zijn gewend aan bepaalde gewoontes, routines, taken en opdrachten. Het is heel moeilijk om dingen te veranderen waar jij je vertrouwd mee voelt. Maar wil je van het ‘té druk zijn’ afkomen, dan kan het zijn dat je met kleine stappen al een heel eind komt, maar het kan ook zijn dat er drastische stappen genomen moeten worden, bijvoorbeeld keuzes in je werk of inkomen. Dit hangt geheel van je situatie af.
De gevolgen van ‘té druk zijn’ kunnen groot zijn; je relatie kan er vanaf hangen en de band met je kinderen. Maar ook kun je zelf in een burn-out raken en in een slechte gezondheid komen.
Vrijwilligerswerk
Maar waar ik nu op wil inzoomen is het vrijwilligerswerk. Waar ik persoonlijk zelf tegen aan liep en velen met mij, is dat het aantal vrijwilligers enorm is terug gelopen. Het is overal erg moeilijk om aan vrijwilligers te komen. In de kerk, maar ook collectanten voor een goed doel of zelfs; de kinderboerderij die niet met dierendag feestelijk open kon gaan vanwege een tekort aan vrijwilligers. Erg triest vind ik zelf. Maar iedereen is té druk!
Persoonlijk denk ik; als iedereen zorgt voor de juiste prioriteiten, juiste keuzes maakt, en zijn/haar leven hier in balans heeft, dan is er ruimte voor minimaal één vrijwilligerstaak per persoon. Kies dan ook iets waar je energie van krijgt en wat je leuk vindt.
Naast je eerste roeping kun je een 2e roeping hebben in je leven. Dit kan zijn werk, wat jou heel goed ligt, maar het kunnen ook andere talenten en gaven zijn die je op andere gebieden kunt gebruiken, bijvoorbeeld dus in het vrijwilligerswerk.
Doordat er te weinig vrijwilligers zijn, worden het nu verplichtingen bij bijvoorbeeld verenigingen waar je je aansluit. Bijvoorbeeld; als je kind op paardrijles wil, ben je verplicht als ouder om een aantal keren mee te draaien in de kantine.
Vind je dit echt niet leuk? Pech gehad.. We hebben het er zelf naar gemaakt. Nu heb je geen keuze meer, nu wordt het verplicht.. Nu wordt het een invulling van je tijd, waar je als een berg tegenop kunt zien en waar je geen energie van krijgt.
Als we nu met z’n allen wat vrijwilligerswerk hadden gedaan, dan had je nog kunnen kiezen wat je leuk vindt.
Een tekort aan vrijwilligers betekent dus ook dat dingen komen te vervallen, zoals de viering van dierendag op de kinderboerderij of het lopen voor het goede doel wat ook belangrijk is voor hulpbehoevende mensen en kinderen. Anderen zijn er de dupe van.
Maar ook de mensen die zich juist inzetten, maar zich téveel inzetten! Vaak zijn het dan dezelfde mensen waarbij er nog meer op hun schouders terecht komt. Deze mensen kunnen geen ‘nee’ zeggen of denken ‘wie gaat het anders doen?’.
Voor deze mensen is het wel belangrijk dat ze dit gaan leren en dat ze stoppen met zich verantwoordelijk te voelen voor ál het vrijwilligerswerk.
Kijk naar wat je zelf aan kunt en of je nog ruimte hebt voor meer taken. Let goed op je prioriteiten en stel grenzen voor jezelf, baken tijd af wat je beschikbaar hebt voor vrijwilligerswerk. Er staat in de Bijbel geschreven: “Heb je naaste lief, als jezelf” Hoe kun je voor je naaste zorgen, als je er zelf aan onder doorgaat? Hoe kun je dan het juiste meegeven als je zelf niet lekker meer in je vel zit of te moe bent? Beter één taak met de juiste positieve energie, dan vele taken en overbelast raken en alles moeten laten vallen vanwege je gezondheid.
Daarom een oproep!
Laten we állemaal een beetje bijdragen in de maatschappij, zodat de lasten verdeelt worden en activiteiten en hulp aan anderen voortgezet kan worden!
Wij zijn hier ook op aarde geplaatst om te dienen en niet om alleen maar met onszelf bezig te zijn. Wij zijn van nature egoïstische mensen en verandering vraagt om gebed.
Prioriteiten stellen en keuzes maken
Aan het begin van dit stuk begon ik over het té druk zijn en daarna opperde ik om ook nog eens vrijwilligerswerk te gaan doen? Is dat niet een beetje vreemd? Ja dat zou je kunnen zeggen, als je niet weet wat mijn intentie is met dit stuk.
Mijn intentie is om mee te geven dat we de juiste prioriteiten moeten leren stellen. Als we te druk zijn, dan moeten we keuzes maken én prioriteiten stellen. En dit betreft iedereen, ook de personen die geen ‘nee’ kunnen zeggen of de personen die juist veel tijd over hebben, want die zijn er ook. Schrap je schermtijd maar eens weg op een dag en kijk eens hoeveel tijd je dan over houdt. Reken maar dat je tijd hebt voor vrijwilligerswerk!
Vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten. Van één week in het jaar (zoals collecteren), tot helpen bij speciale dagen op de kinderboerderij of een wekelijkse avond van 2 uren als bijvoorbeeld leiding van een club.
Reactie plaatsen
Reacties