Weten wat waarde heeft als titel bij de afbeelding van een bijbel opengeslagen met notitieboek en pen bijErika Stolk Professional Organizer

"Weten wat waarde heeft"

Tijd is kostbaar en deze wil je zo goed mogelijk gebruiken.
Zó leven dat je gaat stralen vanuit je hart & in je huis!

Deze pagina heb ik speciaal voor christenmoeders geschreven.
Zelf ben ik christen en voor mij is het van waarde dat ik tijd maak voor God met het oog ook op mijn eeuwige bestemming. Daarnaast is mijn gezin ook erg belangrijk, hoe onthouden ze mij en wat geef ik aan hen mee. 

Ook al heb ik dit geschreven voor gelovige moeders, dit geldt voor elke moeder: dat in deze maatschappij een moeder steeds meer moet doen en kunnen. Ze moeten er tegenwoordig steeds meer bij werken om de kosten te kunnen betalen. Daarnaast zijn ze van de planning en regelwerk in het huis, de huishouding, de kinderen, maar ook nog de (geestelijke) opvoeding; een 24/7 job!

Doordat tijd kostbaar is, moeten wij er van bewust zijn dat elke dag gegeven is. Door drukte worden wij vaak geleefd en beseffen wij dit niet zo. En waar zijn wij dan mee bezig? Zijn wij dan met de belangrijkste dingen van het leven bezig of is het alleen maar stress, haast, drukte en tijdnood? 
De belangrijkste reden van ons bestaan is dat wij gemaakt zijn met Zijn eer op het oog. Gemeenschap (stille tijd) met de HEERE is niet bedoeld voor onszelf, maar voor de eer van onze Heere God. 


Het beste deel kiezen
Ik moet dan denken aan het Bijbelverhaal van Martha en Maria in Lukas 10 beschreven. In dit hoofdstuk is Martha degene die hard door blijft werken terwijl haar zus Maria aan de voeten van Jezus naar hem zit te luisteren. Als Martha bij Jezus klaagt dat zij al het werk in haar eentje moet doen, zegt Jezus dat Maria het beste deel gekozen heeft. Het beste deel is aan Jezus voeten zitten, met Gods woord bezig te zijn en dat voor te leven voor de kinderen en hen daarin te onderwijzen. God op plaats 1 zetten in je leven! En wat is dat moeilijk in deze hectische tijd met alle afleidingen die er zijn. God zegt niet dat het fout is dat Martha aan het werk is, maar wel dat ze zich té druk maakt; "Martha, Martha, u bent bezorgd en maakt u druk over veel dingen". Je kunt je dus té druk maken om veel dingen en bezorgd zijn en dat is niet wat God wil dat je dat doet. Kies een plek aan zijn voeten, het goede deel in je agenda prioriteit geven en je zorgen aan Zijn voeten leggen. Dat is wat God van ons vraagt.

Persoonlijk heb ik ervaring dat als je thuis de basis goed hebt, er meer ruimte en rust komt om tijd te nemen voor God. Hierbij is een georganiseerd huishouden van belang, maar ook een goede planning en het allerbelangrijkste; prioriteiten leren stellen.

Een praktisch voorbeeld:
Je hebt goede moed en neemt dagelijks tijd voor God, maar hierdoor loop je continue achter de feiten aan, omdat je in tijd eigenlijk te kort komt en je wordt hier onrustig van. Je hebt niet de concentratie om je te focussen wat bij jouw op prioriteit 1 staat. Afhankelijk van jouw karakter zul je hier moeite mee hebben. Als je een perfectionist bent die alles goed wil doen, dan blijf je onrustig. Dit komt omdat het niet in balans is.
Heb je juist hier geen moeite mee (en dat is prachtig als je dat kunt), maar dan kun je de rest in huis laten versloffen en dat is ook niet de bedoeling. Want je hebt ook een opdracht meegekregen om een veilig warm thuis te creëren en voor je man en kinderen te zorgen. Dus hier is de balans ook weg. 

Hoe ga je hier dan mee om?
God is wél het beste deel en gaat vóór het huishoudelijk werk. God zegt niet dat je dat maar allemaal moet laten liggen (zie Spreuken 31). Maar je moet het op de juiste tijden doen. Er zijn tijden om met Gods woord bezig te zijn en er zijn tijden om huishoudelijk werk te doen. Dit vraagt om een goede planning en de juiste prioriteiten stellen. Als Gods woord opengaat, dan laat je je huishoudelijk werk liggen (zie het verhaal van Martha en Maria). 

✅Check?
Dus je plant bewust tijd  voor God in. Dat klinkt raar misschien, God op je ToDo-lijst. Toch werkt dit wel en het zorgt voor discipline. Je maakt dus elke dag een afspraak met God of kies elke dag een vast moment en plaats.
Maar wel een opmerking hierbij, het moet niet zo zijn dat je het even afvinkt en zegt; 'zo ik heb mijn plicht ook weer gedaan' of 'op naar mijn volgende ToDo-punt.' Nee, God wil wel jouw volledige aandacht en interesse voor Hem!
Hoe krijg je dit? Door te vragen of Hij dat verlangen in je hart wil geven! Vanuit je zelf verlang je niet om met Gods woord bezig te zijn, dit wordt gewerkt door de Heilige Geest. En als de Heilige Geest dit in je hart gaat bewerken, dan kijk je er naar uit om uit de Bijbel te gaan lezen en dan zou je niet kunnen stoppen, bij wijze van spreken. Dan wordt het nog makkelijker voor je om God tijd en aandacht te geven omdat je er naar verlangt om te lezen of te horen van God je te zeggen heeft. 

Als organizer hou ik van overzicht, hierbij even een overzichtelijk stappenplan van wat we net besproken hebben:
1. Je stelt prioriteiten (God op nr. 1)
2. Je plant je prioriteiten in per week (je plant tijd voor God in)
3. Je gebed is of God jouw het verlangen in je hart wil werken om met Hem bezig te zijn

 

Dan begrijp je nu ook mijn motto:

'Stralen in je huis zorgt voor ruimte en rust om te stralen vanuit je hart!'


Dit is mijn inspiratie en mijn visie met wat ik wil betekenen voor andere moeders of vrouwen. Dat ze een hart ontvangen wat straalt en warmte geeft net als de zon op deze foto rechts.

Zo heb ik in mijn logo een gesprekswolk met ook daarin een hart verwerkt. 

In je hart, daar begint de verandering in je leven.

Zonsondergong in hartvorm; betekenis voor mijn motto: stalen vanuit je hart net als de zon die straalt

Ik deel hier een mooi stuk geschreven door Marieke den Butter en Wilma Samyn over 'hard werken' uit de 101 bemoedigingen voor moeders.

"Zij omgordt haar heupen met kracht, zij maakt haar armen sterk" Spreuken 31:17

Een harde werkster. Zo zou je de vrouw uit Spreuken 31 wel kunnen noemen. Ze staat vroeg op, zorgt dat haar gezin niets tekortkomt en haar goedheid en wijsheid worden ook buiten haar huis geprezen. 'Zij houdt de gangen van haar huis in het oog, en brood van luiheid eet zij niet', zegt vers 27. Ze steekt haar handen uit de mouwen en pakt aan. Het is hard werken! Als moeder is het ook hard werken. 365 dagen in het jaar, 7 dagen per week, 24 uur per dag. Het gaat altijd door. Soms kun je deze last wel voelen. Het houdt nooit op. 'Mama, kan je me helpen?', 'Mam, waar zijn mijn gymschoenen?', 'Mama, kijk eens wat ik heb'. Een baby die huilt in de nacht. Denk je de was weggewerkt te hebben, ligt er weer een stapel vuile was. Heb je de vloer net gedweild, komt er iemand met modderschoenen binnen. Er gaat bijna geen maaltijd voorbij of er gaat een beker om. En als je de kamer bekijkt, vraag je je soms af of je ooit wel eens opgeruimd hebt. Hard werken is het.

Maar is hard werken juist niet een teken dat datgene wat je doet van waarde is? Ik bedoel: Kijk eens naar mensen die een bedrijf opzetten. Het is, van de vroege ochtend tot de late avond, hard werken om een bedrijf goed te laten lopen. Als je een studie wilt volgen en die goed wilt afronden, moet je hard werken. Als je iets wilt bereiken, moet je er eigenlijk altijd hard voor werken.

Zo is het ook met het moederschap. Kinderen grootbrengen is hard werken. Maar is het niet van eeuwigheidswaarde? Voor alles van waarde moet hard gewerkt worden. Mooi is dat er één ding is dat we zomaar krijgen, zomaar, zonder dat we er iets voor hoeven te doen: Gods genade. Vanuit die genade, en met de kracht die God ons geeft, mogen we ons werk doen. Het harde werk van alledag. Werk waarvan de waarde niet in geld uitgedrukt kan worden, maar dat wel van eeuwigheidswaarde is.

@101bemoedigingenvoormoeders

Druk werkende moeder die aan het stofzuigen is
Druk werkende moeder kan weer de vloer schoonmaken, want er is koffie gemorst
Weer een volle wasmand met was om weg te werken
Huilende baby waar een moeder druk bezig is om te troosten

Prioriteiten stellen & Planning

"Vraag naar de HEERE en Zijn kracht, zoek Zijn aangezicht voortdurend" Psalm 105:4

Al onze tijd is van God en onze tijd ligt in Zijn hand. (Ps. 31:16) Tijd is kostbaar, elke dag is gegeven!

Juiste prioriteiten stellen is daarom van levensbelang en een goede planning zorgt ervoor dat je volgens die prioriteiten gaat leven. 
Maar vergeet niet de focus op die kleine genietmomenten, die komen uit Gods goede hand, dat geeft zo veel rust en vrede en daar kan geen tijd voor jezelf bovenop.

Het is een feit dat het moeilijk is om stille tijd te combineren met je dagelijks leven, maar dit is geen excuus om het maar niet te doen. Als moeders bouwen we met levende stenen. Je bouwt aan een godvrezend nageslacht en zo ben je bezig met werk dat eeuwigheidswaarde heeft. Het moederschap is een levensbelangrijke roeping met Christus als fundament waarop je bouwt. 

Het is belangrijk dat je stille tijd inplant en God op nr. 1 hebt in je leven. 
Bij deze een tip: plan elke dag een vast moment voor de volgende dag en houd dit dan in open handen. Wordt je onderbroken , accepteer dan deze onderbreking en laat je Bijbel open liggen. Herpak je op een later moment.


Ik help moeders, maar ook vaders! Om prioriteiten te stellen en keuzes te maken in wat van levensbelang is en dit zo in hun planning in te passen. Een balans in werk & privé, op naar meer rust en ruimte. 

 


'Als de balans thuis goed is, dan is er meer ruimte en rust om tijd te nemen voor God om te groeien tot eer van Hem'


Georganiseerd huishouden

"Evenzo moeten de oudere vrouwen... de jongere vrouwen leren....te zorgen voor hun huishouden." Titus 2:3-5

(Christen)vrouwen worden opgeroepen hun huishouden goed uit te voeren. Gods woord spreekt over je huishouden en God vind dat belangrijk. Wij vinden vaak andere dingen belangrijker als de was en de plas.

Oudere vrouwen leren de jongere vrouwen, staat er in de tekst. Maar soms heb je ineens een heel huishouden te runnen en je hebt geen flauw idee hoe dat te doen, doordat je misschien:

 • Geen moeder hebt gehad die het jouw geleerd heeft
 • Thuis niet zo'n strakke structuur had en jij er de kantjes vanaf liep?
 • Een moeder had die vond dat je beter kon studeren en had ze medelijden met je omdat jij zo veel werk voor school had.

De tijden zijn ook veranderd. Een goed rapport en een mooi diploma worden tegenwoordig vaak hoger gewaardeerd dan bekwaam zijn in het huishouden. Velen van ons hebben ook eigen ideeën over onze verantwoordelijkheden als vrouw.
Bijvoorbeeld: in ons huishouden doen we 50/50 of mijn man wil overhemden dragen, dan strijkt hij ze zelf maar.
Zoveel hoofden, zoveel ideeën over het huishouden. In onze tijd is het vaak ook iets wat je er gewoon 'even' bij moet doen. Of wanneer je financiën het toelaten, betaal je er iemand anders voor. Je hoofdtaak ligt ergens anders en tja, dat huishouden, dat moet er in de schaarse uurtjes nog tussen gemoffeld worden. Het huishoudelijk werk wordt geminimaliseerd. Toch is het iets wat God belangrijk vindt! Wist je dat Jezus ook van orde hield? Toen hij opstond uit Zijn graf, lagen de doeken niet verfrommeld op een hoopje. Nee ze lagen netjes gevouwen in het graf!

Besef dat het zorgen voor het huishouden hard werken is.  Doe je werk van harte en met vreugde. Laat de vreugde van de Heere je kracht zijn. Dank God in alles. Want dit is de wil van God in Christus Jezus voor u. (1 Thess. 5:18) 

Maar hoe kan ik dit met vreugde doen, terwijl ik er zo'n hekel aan heb?
Lees onderstaand eens en ik ben benieuwd of je het dan nog steeds kan zeggen. 

Dankbaar in het huishouden staan

 • Een berg vuile vaat vertelt dat wij van overvloed genieten, terwijl anderen op deze wereld geen eten hebben.
 • Een berg vuile was vertelt dat we kleding hebben om te dragen.
 • Een stapel schone was vertelt dat we waarschijnlijk een wasmachine hebben en stromend water.
 • Moddervoeten in de kamer vertelt dat je kinderen lekker buiten gespeeld hebben.
 • Een vieze ruit vertelt dat ze met hun neuzen en handen tegen de ramen aan hebben gezeten om hun vader uit te zwaaien
 • En misschien weet jij er nog wel meer.

We ontvangen in het leven van alledag meer dan we denken... Veel meer dan we geven...
Wil jij ook zorg dragen voor wat jij allemaal ontvangt in het leven? En ben jij het zat om achter de feiten aan te lopen? Wil jij een schone, veilige omgeving creëren voor je gezin?

Ik help moeders om een georganiseerd huishouden op te zetten en duidelijke planning hierin te maken. Ik breng hier structuur in, zodat je niet meer hoeft na te denken hoe of wat. Routines geven je rust en overzicht in je leven. 

 


Keuken

"Zij staat op als het nog nacht is, en geeft haar huisgezin voedsel"  Spreuken 31:15

Een leeg aanrecht en keukenkasten/lades die overzicht en rust geven in je keuken is tot hulp en zegen van de vrouw

Waarom tot hulp en zegen?

 • Het voorrecht van het aanrecht, een plek waar we belangrijk werk doen
 • Een groot deel van onze taak bestaat uit het bereiden van voedsel, hoeveel momenten breng je wel niet door in je keuken?
 • Als kinderen je kwijt zijn, dan is de eerste plek waar ze kijken de keuken, omdat ze weten dat je daar meestal te vinden bent
 • Waar met liefde koffie wordt gezet en taart voor verjaardagen wordt gebakken
 • Met voedsel mag jij je gezin weer moed en kracht schenken. God vindt voedsel belangrijk. Een goede voorraadbeheer helpt je erbij om gezond voedsel op tafel te zetten.
 • Koken is hard werken. Het vraagt inspanning, maar zo koesteren we ons gezin. Zo scheppen we in onze huizen een warme sfeer, waar geregeld ook iemand aan onze tafel bij mag schuiven.
 • Hoe leeg en kaal zou het zijn als er geen lekkere geuren uit de keuken komen, maar alleen een kant-en-klare magnetronmaaltijd klaar staat
 • Het aanrecht is de plek waar het allemaal begint; waar je je gezin en anderen kunt zegenen door hun voedsel te bereiden
 • Waar je kostbare tijd met je kinderen kunt doorbrengen; je baby in de maxi cosi op het aanrecht zodat hij/zij je kan zien waar je mee bezig bent of een krukje erbij schuiven voor je 4-jarige dochter die niets liever doet dan mama helpen of het aanrecht is de plek waar je naast je tiener kunt staan en soms een verrassend goed gesprek hebt.
 • Het aanrecht is de plek waar we 'Christus dienen' in praktijk brengen. Daar is niets minderwaardigs aan, integendeel... het is een voorrecht en een zegen! 

Ik help moeders naar een overzichtelijke keuken waar rust en ruimte is om tot zegen te kunnen (en willen) zijn in hun keuken voor hun gezin! 


Ontspullen & opruimen

"Maar verzamel schatten voor u in de hemel, waar geen mot of roest ze verderft, en waar dieven niet inbreken of stelen; want waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn" Mattheüs 6:20-21

Wat voor erfenis laat jij na? Hoe wil je later herinnerd worden?

 • Heel veel kleding?
 • Schrijfsels? Documenten?
 • Spullen die jij waardevol vond?
 • Spullen zoals die eeuwenoude kostbare eikenhouten kast of die ring van je overgrootmoeder vergaan
 • Moeten jouw kinderen jouw spullen opruimen als je overleden bent?
 • Zeggen jouw (klein)kinderen straks:  'als ik later oud ben, wil ik op oma lijken'. Denk je dan dat ze je mooie spullen bedoelen of het feit dat ze welkom waren en wisten dat je voor hen bad en dat je oprecht geïnteresseerd was in hun wel en wee?

'Het allerbelangrijkste in mijn leven is dat ik God liefheb en dat ik anderen help Hem ook lief te hebben' zei Elisabeth Elliot
Ja, ik denk dat ik zo herinnerd wil worden. Als een moeder of oma wier schat in de Hemel was.

Ik help moeders met het ontspullen en opruimen voor meer rust en ruimte in huis en minder storende prikkels in hun hoofd.
Ik help je met keuzes maken door vragen te stellen en ik bewaar het overzicht tijdens het proces.
Ik help je met je tijd zó te organiseren dat je tijd hebt voor wat écht van waarde is in dit leven.


Niemand is perfect

Wat ik aan deze pagina wil toevoegen is; dat niemand perfect is! Ik ben ook zo'n vrouw die alles goed wil doen voor mezelf, maar ook voor God. Maar met de jaren heb ik geleerd dat je met 'lege' handen mag komen, 'Mijn Genade is u genoeg" zegt God in Zijn woord. De enige die volmaakt is, is God zelf. Zijn zoon Jezus heeft alles volbracht voor ons; Hij is en was perfect! Zonder zonde, iets wat voor ons onmogelijk is. 

Dus niemand is een perfecte moeder. Niemand heeft perfecte kinderen.
Wijze vrouwen worden in Gods Woord opgeroepen hun huis te bouwen (Spr. 14:1, Tit. 2:3-5), maar niemand heeft alle wijsheid in pacht om én haar kinderen te verzorgen, te onderwijzen en op te voeden én een opgeruimd huis te hebben én de goede sfeer in huis te bevorderen én daarnaast een helper van haar man te zijn en ook nog gastvrijheid te betonen. Geen enkele vrouw doet dat alles perfect. 
Maar weet je wat het geheim is van die wijze vrouwen die hun huis opbouwen? God helpt hen! Hij ziet uit naar het gebed van een moeder die het allemaal niet kan of weet. Bij Hem is alles te verkrijgen, bij Hem is alle wijsheid. Als de Heere het huis niet bouwt zwoeg je tevergeefs (Psalm 127:1). Tevergeefs maak je dan lange dagen en tevergeefs ben je aan het ploeteren. Maar met Hem als Architect en Bouwer kun je een moeder zijn die haar huis bouwt. 


Ik hoop en bid dat God mij als hulpmiddel wil gebruiken om vrouwen te helpen en te begeleiden om hun huis te bouwen, om ze rust, structuur en overzicht te geven, zodat ze meer rust, ruimte en tijd ook voor Hem kunnen maken in deze hectische wereld.


@erikastolkprofessionalorganizer
Bron: 101 bemoedigingen voor moeders

Naast dat ik zelf teksten heb geschreven, haal ik ook veel inspiratie en wijsheid uit de Bijbel en andere boeken, waaronder het boek '101 bemoedigingen voor moeders' van Marieke den Butter en Wilma Samyn.