Wat voor invloed heeft rommel in je leven?

Gepubliceerd op 31 januari 2023 om 14:03

Wanneer is het rommel en wat is veel rommel?
En wat maakt dat nu uit? (Een beetje) rommel is toch niet erg?
Zeg je: ‘Ik hou ervan om veel spullen om mij heen te hebben’ of: ‘ik vind het prima zoals ik nu leef'?

Misschien ben je niet de grootste sloddervos, maar je hebt plekken in huis waar je toch het één en ander al verzamelt hebt. Herinneringen die je allemaal wilt bewaren?
Of die hoek met al die papparassen die je nog eens wilt gebruiken voor ideeën of die je nog wilt lezen.
Of je voorraadkast? Weet jij wel wat je allemaal nog in huis hebt? En hoe is het met je zolder? Of je rommella.....?

De meeste mensen hebben geen idee wat rommel met je doet. Maar rommel heeft meer invloed op je dan jij denkt!

        Afbeelding met proppen papier naast prullenmand
        Heel veel rommel door elkaar

        Als jij je kan vinden in bovenstaande woorden, lees dan zeker verder!

        Want rommel is niet zo onschuldig als je denkt.
        Onderzoek toont aan dat rommel invloed heeft op je gedrag, beslissingen, je emoties en zelfs relaties met anderen. Daarnaast zorgt het voor stress en dat je onrustig slaapt. Tenslotte kan troep je ook nog eens dik maken. Hoe zit dat?

        1. Rommel zorgt voor uitstelgedrag

        Wetenschappers hebben aangetoond dat ons brein dol is op orde.
        Sterker nog: hoe groter de troep om je heen; hoe meer hersenen geneigd zijn dingen uit te stellen. Rommel remt je energie af en maak het moeilijk om iets te gaan doen. Dit uitstelgedrag heeft vervelende gevolgen. Het geeft niet alleen stress en zorgt dat je op den duur het overzicht kwijtraakt, maar het zorgt er ook voor dat je gaat werkontwijkend gedrag gaat tonen. Het gevolg: je hoofd loopt nog steeds over en je hebt met een beetje pech een paar kilo’s erbij. Want..:

        2. Rommel zorgt voor overgewicht.

        Als je werkontwijkend gedrag gaat tonen (geen zin hebt om wat te doen en liever op de bank ploft); is dat voor veel mensen achter een beeldscherm/tv met de daarbij horende snacks. Meerdere studies hebben aangetoond dat er een link is tussen een rommelige omgeving en slechte eetkeuzes. In een rommelige kamer maak je twee keer zoveel kans om een chocoladereep te pakken i.p.v. een appel.
        Nette huizen zijn een voorspeller van fysieke gezondheid, die personen zijn vaak actiever en hebben een betere lichamelijke gezondheid.
        Mensen die in een extreem rommelig huis wonen lopen tot 77% meer risico op overgewicht

        In slaap gevallen achter laptop
        TV kijken
        Vrouw achter een scherm, bijtend op een potlood omdat ze stress heeft en er niet uitkomt

        3. Rommel maakt je overprikkeld

        Als er overal rommel om je heen ligt, dan is dat informatie wat verwerkt moet worden door je hersenen. Informatie wat eigenlijk niet eens zo belangrijk is. Ondertussen zijn de dingen die wél moeten gebeuren niet bij je aandacht en krijgen je hersenen continue het signaal dat er dingen onaf zijn. Het gevolg is dan: een overprikkeld brein. Dus hoe meer rommel je bezit, hoe meer energie je dit kost.

        4. Rommel geeft stress.

        Ook uit de cijfers blijkt dat rommel zorgt voor stress. Het heeft letterlijk invloed op je cortisolgehalte. Vrouwen die in rommelige huizen wonen maken niet alléén meer van dit stresshormoon aan, maar het cortisolgehalte daalt ook niet meer naar een aanvaardbaar niveau in de nacht. Dit zorgt voor weerslag op je gemoedstand, maar zorgt ook voor onrust in relaties.

        5. Rommel zorgt voor minder betrouwbare beslissingen.

        Je beoordelingsvermogen gaat achteruit als je continue omringt wordt door troep. Volgens wetenschappers ben je minder goed in staat om na te denken door alle rotzooi om je heen en alles wat erom je heen gebeurt. Rommel zorgt er voor dat je onmogelijk helder hebt waar je mee bezig bent in je leven.

        6. Rommel zorgt voor vermindering van je geheugen.

        Teveel rommel en desorganisatie heeft zelfs effect op hoe je cognitieve geheugen werkt.

        Je neemt dus al minder betrouwbare beslissingen door al die rommel om je heen, maar  überhaupt nemen van beslissingen wordt nog lastiger als je cognitieve geheugen wordt aangetast. Dit houdt in dat je moeite hebt met concentreren, informatie opnemen en verwerken. De visuele afleiding van rommel verhoogt de cognitieve overbelasting en vermindert ons werkgeheugen.

        7. Rommel zorgt voor impulsaankopen

        Als het al rommelig is, is de verleiding dat het nog rommeliger wordt groot. Het zorgt ervoor dat je veel makkelijker (online) impulsaankopen doet. Je huis wordt voller en je portemonnee alleen maar leger. Wees verstandig en ga eerst opruimen, dan wordt je behoefte minder om aankopen te doen.

        8. Rommel zorgt voor ontevredenheid.

        Rommel is niet goed voor je gemoedsrust. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een rommelig huis niet alleen minder tevreden zijn over hun huis, maar ook minder tevreden zijn met hun hele leven.

        Afbeelding van vrouw op bed met haar handen in  het gezicht, met allemaal foto's om haar heen. Haar geheugen werkt niet goed meer.
        Vrouw rekent af in een winkel, rommel zorgt voor impulsaankopen
        Vrouw ligt op haar buik in bed en slaapt slecht. Rommel zorgt voor slechte nachtrust

        9. Rommel zorgt voor slechte nachtrust.

        Slaap je in een rommelige slaapkamer, dan is de kans dat je slaapproblemen ontwikkeld groot. Je hebt moeite om in slaap te komen en ’s nachts ben je ook onrustig.

        10. Rommel kan een verslaving worden.

        Dingen kopen, omdat we denken dat we ze nodig hebben en er daarna niet vanaf komen is een echte stoornis, hamsterende stoornis oftewel Hoarding. Je hebt dan bezittingen in een dwangmatige manier; ‘iets moet je hebben’. Als een ander dat zou weggooien, dan ervaart diegene mentale angst. Heb je hier last van, dan ben je geneigd om meer naar het verleden te kijken dan naar de toekomst. Doordat alles vol staat met rommel, is er ook geen plaats voor nieuwe dingen in je leven. De rommel maakt de atmosfeer in je huis dof, dempt de geluiden en ook de mogelijkheid om je leven op zijn volst te leven.

        11. Rommel zorgt voor deprimerend gevoel

        Stilstaande energie van rommel kan je een deprimerend gevoel geven. Gevoel van hopeloosheid neemt toe en je leven staat stil. Een ander gevolg van stilstaande energie is oververmoeidheid. Geen zin hebben om een begin te maken.

        12. Rommel zorgt voor onjuiste behandeling voor jou.

        Als jij jezelf waardeert en voor anderen zorgt, dan zullen anderen jou ook goed behandelen. Wie goed doet, goed ontmoet. Doe je dit niet, dan zul je mensen aantrekken die jou ook minder goed behandelen. Als de rommel maar toeneemt in je leefomgeving, dan geef je onbewust het gevoel dat dit de manier is hoe je verdient behandelt te worden.

        13. Rommel zorgt voor ruzie

        Eén van de hoofdoorzaken bij onmin tussen gezinsleden of collega’s. Je levensstijl kan jouw vooruitgang belemmeren, maar ook die van anderen.


        Zonnembloem waarbij de zaadjes afvallen, zwart/wit foto.  Rommel zorgt voor deprimerend gevoel.
        Man en vrouw ruziën. Rommel zorgt voor onmin tussen gezinsleden of collega's

        Conclusie: Een net huis geeft een gelukkiger leven.

        Uit onderzoeken en studies is inderdaad gebleken dat rommel een negatieve invloed geeft in onze huizen en uiteindelijk ook in onze tevredenheid van het leven. ‘Thuis’ is niet alleen een woonplek maar ook een plek van ervaringen, betekenissen en situaties die actief worden gevormd door een persoon in zijn/haar leefwereld.

        Maar, rommel is niet altijd slecht. Uit studies is getoond dat rommelige bureaus ons creatiever kunnen maken. Nette, geordende omgevingen maken ons meer geneigd om aan de verwachtingen te voldoen en op veilig te spelen, terwijl rommelige omgevingen ons er toe kunnen brengen de norm te doorbreken en de dingen op een nieuwe manier te bekijken. Dit werkt voor de één juist wel en de ander niet.

        Pas als je daadwerkelijk gaat opruimen, dan weet je pas wat het met je doet!

        Ik zou zeggen, probeer het eens en pak een kast aan!
        Weet je niet waar je moet beginnen of heb je moeite met keuzes maken? Doe mij dan een berichtje en ik kom je helpen.

         


        @erikastolkprofessionalorganizer

        Bron 1: gezondheids.net
        Bron 2: Libby Sander (universitair docent organisatiegedrag, Bond Business school, Bond University)
        Bron 3: Ingrid van der Locht (organizer)

        Reactie plaatsen

        Reacties

        Er zijn geen reacties geplaatst.