Opruimen brengt jou heel véél in jouw leven!

Gepubliceerd op 27 maart 2023 om 21:24

Waarom zou je nu gaan opruimen?
Vind je het prima zoals je het hebt?
Misschien weet je niet beter en heb je het verschil nooit ervaren?
Of heb je geen tijd en zin om op te ruimen? Weet dat je uiteindelijk tijd gaat besparen met opruimen! Het kost je eerst tijd, maar misschien ook niet? Want je kunt het ook laten doen (door mij 😉) en dat scheelt ook veel tijd!

Een nette opgeruimde keuken geeft rust en overzicht
Nette wastafel die leeg is geeft rust

Mijn badkamer

Badkamer georganiseerd door Erika Stolk Professional Organizer

Persoonlijk heb ik ervaren dat opruimen overzicht en rust geeft. Nu ik het overzichtelijk heb, heb ik het binnen no-time opgeruimd als het een keer rommelig is. Ik weet waar alles ligt en waar het hóórt te liggen; dat scheelt een hoop tijd in het zoeken.
Natuurlijk: met kinderen is het wat rommeliger in huis als in een huis zonder kinderen (alhoewel, dit is geldt ook niet voor elk huis, is mijn ervaring…), er mag dus gespeeld worden in huis. Het gaat erom:
- dat je niet tevéél spullen in je huis hebt
- het ook weer snel opgeruimd is in huis
- dat je weet waar alles ligt en hóórt (vaste plekken)

Je wilt niet anders meer als je weet wat opruimen jou oplevert! Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat opruimen een hogere kwaliteit van werken en leven geeft!
Opruimen brengt jou in je leven het volgende:

1. Minder stress en meer energie

Wetenschappelijk is aangetoond dat ons brein dol is op orde. Als je veel rommel (of papier op je bureau) hebt, dan geeft dat onrust en stress; van wat je allemaal (nog) moet. Opruimen geeft overzicht, het reduceert het stresshormoon cortisol. Je creëert meer tijd wat jouw stress vermindert, zie punt 6 verderop in deze blog.

Opruimen geeft minder stresse en meer energie
Opruimen werkt mee aan betere geestelijke en lichamelijke gezondheid!

2. Betere lichamelijke en geestelijke gezondheid

Huizen die netjes zijn worden bewoond door personen die vaak actiever zijn en een betere lichamelijke gezondheid hebben. Opruimen voorkomt namelijk ook slecht eetgedrag.
Maar opruimen bevordert ook je geestelijke gezondheid, één aspect daarvan is dat voldoende slaap belangrijk is. Door je slaapkamer opgeruimd te houden werkt dit mee aan een goede nachtrust, je kunt eerder in slaap vallen. Het is aangetoond dat slechte slapers moeite hebben met beslissingen nemen en prioriteiten stellen. Structureel weinig slaap geeft emotionele instabiliteit en dat neemt risico’s mee op de werkvloer.

3. Meer werk- en levensvreugde

Je hebt minder conflicten over het opruimen en dit zorgt voor meer rust in relaties. Je levensstijl motiveert anderen in je leefomgeving. Door overzicht en controle te hebben in je leefomgeving zorgt dit voor een hogere eigenwaarde. Meer voldoening en tevredenheid in je leven. Door rust in je hoofd te ervaren heb je een positieve gemoedsstand.

You're capable of Amazing Things. Oftewel je leefomgeving werkt ten goede voor een hogere eigenwaarde. Meer voldoening en tevredenheid in je leven door op te ruimen.
Een opgeruimd en geordend huis geeft rust en overzicht

4. Het geeft je rust en overzicht

Je ziet in één oogopslag wat je in huis hebt en je weet waar het ligt, zó voor het pakken. Je leven wordt er fijner van en effectiever. Je hebt helder waar je mee bezig bent in je leven en wat je wilt doen.

5. Positieve invloed op onze hersenen.

Door op te ruimen kun jij je beter concentreren en informatie verwerken, doordat je weinig afleiding hebt in je werk- en leefomgeving. Dit zorgt voor een hogere productiviteit. Complexe taken kun je beter aan, doordat je namelijk ook ruimte creëert in je hoofd als je ruimte in je huis of werkplek gecreëerd hebt. Zie mijn blog; “Wat voor invloed heeft rommel in je leven.”

6. Het scheelt je tijd en geld.

Wees verstandig en ga eerst opruimen, dan wordt je behoefte minder om aankopen te doen. Je weet wat je dan hebt en zo voorkom je dubbel kopen en bespaar je ook geld. Koop alleen iets wat je écht nodig hebt. Wat er niet is hoef je ook niet op te ruimen en dit bespaart je tijd. Doordat je alles een vaste plek geeft, scheelt dit ook zoeken naar spullen en zo bespaar je ook tijd.


7. Opruimen werkt mee aan een juiste omgang met jou.

Als jij jezelf waardeert en voor anderen zorgt, dan zullen anderen jou ook goed behandelen. Doe je dit niet, dan zul je mensen aantrekken die jou ook minder goed behandelen. Als de rommel maar toeneemt in je leefomgeving, dan geef je onbewust het gevoel dat dit de manier is hoe je verdient behandeld te worden.

Opruimen scheelt je tijd en geld. Je voorkomt dubbel kopen en het zoeken naar spullen.
Opruimen is voor jezelf zorgen!

Pas als je daadwerkelijk gaat opruimen, weet je wat het met je doet!
Ik zou zeggen, probeer het eens en pak een kast aan! Weet je niet waar je moet beginnen of heb je moeite met keuzes maken? Doe mij dan een berichtje en ik kom je helpen.

@erikastolkprofessionalorganizer

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.